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QUESTION:  
 
In IIAR 2-1999, Paragraph 5.17.2, Ultimate Strength Testing, states that “every pressure 
containing component  . . . shall be designed, constructed and assembled to have an 
ultimate strength to withstand at least three times the design pressure for which it is 
rated . . .”    Also, “Verification of such strength shall be done by proof testing” is 
required. 
 
Paragraph 5.17.2 is referenced by nearly all of the component subsections in Section 5.0 
of the Standard.   However, each of these subsections also has a requirement under 
“Procedures/Testing”  that calls for a pressure test of each component.  “ . . . at a 
pressure not less than the design pressure for which it is rated.” 
 
If components of identical design are mass-produced, which test requirement applies to 
individual components produced; pressure test at design pressure or ultimate strength 
testing? 
 
REPLY: 
 
All components produced shall be tested at a pressure not less than the design pressures 
for which they are rated.  Proof testing for ultimate strength is a method of proving that a 
particular design (or family of designs) is sufficiently strong for the rated design pressure.   
Proof testing is a one time (or infrequent) event, done on a production sample at the 
beginning of the relevant design cycle (lifetime) of the component.   Proof tested samples 
shall not be sold or applied in commercial service. 
 
COMMITTEE ACTION: 
 
Change definition in IIAR 2-1999 to “proof test:  Design confirmation by testing a 
production sample to verify it will not fail when exposed to a predetermined pressure 
which is in excess of its rated design pressure.” 
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